Listen Singapore Ria FM - 89.7 FM Radio Online

Wednesday, December 5, 2012

rayau.buku.indi

ehem.. ehem..
bebetolkan posisi dudok aku.. sbb nk start membebel~

WOW!! apakah itu??.. title yg aku kasik tu???
hahaha~ okey... here we go

"indi"
tawu tak indi?? pernah dengar x??
lets say.. group indi.. indi boyband.. indi star..
have u heard before??? WHAT!!!??
ekekeekek~ biyaw ler... xpenah dgr pon tak haper..
aku tgh praktis ni... xnak jd "judgemental" person...
xpernah dgr.. kiter kasi dengar...
xpernah tawu.. kiter kasi tawu laaaahhh...
gittuuu deh! (bunyi Ustaz Azhar Idrus)
INDI tu bukan india taw.. tu singkatan dr perkataan indipendent
kenapa indipendent??? sbb aper2 yg berkaitan dgn indi nih
salu nye dorg survive secara berdikari..
bukan belikari... berdikari... okeh?
sumtimes they also called their self UG..
apejadah plak UG ni...kn??
UnderGround laaa~ hahaha
tetawau jelah klau dah indi ni salunye xnak yg disebat2.. diarah2 kan??
sumer nk hikot paler hot memasing... nk tanak kene laaa gerak secara 
slow-more underground... br laaaa 'rare' n x cliche.. oak?..

stop kt situ.. aku nk masok part why INDI BOOKs??
knp bukan terbitan dr karangkraff? atau alaf 21?? atau alaf 24?? atau aliff aziz??
haaa~ part aliff aziz tuuu aku gurau jer.. dier tu nyanyi tawu laa~
ekeke.. 
SEBAB.. aku dah jelak dgn bebuku yg kononnye top seller.. top writter nih!
sumer tu cliche~ ecewah.. kemain!
ekceli bebuku INDI ni malatops jugak... sbb ade peminat sendiri...
aku jer yg lembab... sbb br abes blaja kn?
baru jer nk carik duit sendiri... baru kengkonon nk INDI.. 
hahaha~ tp bukan yg bebas punye..
aku indipendent on the way we servant of Allah shud act!
gittewww~
aku kn declaired aku suker membace... suker laaaa SANGAT!
ini jugak disebabkan ektibiti semasa aku duduk lab dulu keje aku membaca...
mcm tross terjebak laaa... lg pon now days klau ko xmembaca.. mcm xtrending plak
gitu pon boleh ek?.. ahahah~
maksud aku.. xbace.. lu bute infomasi laaa kn?
so, aku dah penat bace novel melayu skema (zaman skolah dedulu)..
aku baca plak novel mat saleh (currently, until)..
tu niat aku nk tambah vocabs.. n it does help!
so~ aku dah menyampah tengok kulit novel yg sumer nye PERFECT!
di dlm ati aku teringin nk baca karya2 cincai penulis2 yg bukan penulis
i meant, dier menulis utk masa lapang.. lain hari dier g keje..
xkesah la kerja toreh getah ke tanam jagung ke tanam org ke..
tp dier bukan bkerja sbg penulis tegar mcm.. mcm..  ha! mcm tu laa~ 

aku terbaca kt twitter laaa~ kecoh laa twitterjaya ni.. pasal bukufixi
aku hingat basikal jer ade fixi.. ekeke
pastu ditag2 plak dgn lejen press
ape lg.. gugel ade kan??.. gugel laaaaa~
MEMANG aku suker laaa... pabila.. bley beli online..
almaklom.. nk bergerak malas.. plus!
buku2 UG, INDI ni bukan jual kt kedai buku stended abah mak bawak g
hanye kt kdai buku tertentu jer..
itu dulu laaa~ skrg buku2 fixi dah masok popular, borders ngn MPH
aku dah check it out dah~ rege pon dah up sket laaa~
itu marketing beb~ kene laaa bayo!

siriusly.. klau korg beli online lg seduttt wa cakap lu..
sbb murah!.. dtg smpi dpn pintu!..
tinggal nk dudok n bace jer!
hahahah~ itu ayat si-PEMALAS mcm aku tu!

aku kire NEWBIEY lg laaa~ sbb koleksi buku2 INDI aku br ade 7 jahanam jer
ahaha~ 
aku xrase syg nk kelepet.. nk terduduk.. nk tumpahkan kopi ke teh atas bebuku aku
sbb, aku rase.. cara kiter syg buku kiter... adelah dgn selalu membaca nye..
xgitu???.. bukan ko xkasik org pinjam.. ko balot.. ko simpan dlm bilik kebal, ko vakumkan 
bukan eh? bukan~~
so, aku dah bg la sorg 2 member n kazen aku bace.. tp dorg bukan peminat INDI kn?
kutok laaa~
KENAPA kutok?
alaaa~ aku xsalahkan dorg (kwn n kazen) sbb mmg bahasa dlm bebuku INDI ni cincai!
ejaan xpayah ckp laa.. eja ikot sedap molot dier bercakap laaa~
tu pasal buku2 ni xditerbitkan pkai karangkraff
klau karang kraf terbitkan buku cenggini.. smpi la ni Datuk Husamudin xdpt datuk!
hancoq bahasa habaq hang~
kikikiki~
ini personal oppinion jerlah~ bebuku InDI, UG ni.. sesuai buat bahan
bacaan tambahan laa bukan UTAMA..
xdelah smpai dijadikan buku teks skolah ker..
novel rujukan SPM ke haper..

ekceli biler aku joint pameran buku2 yg besarr..
kt PWTC ke.. Pesta Konvo ker..
kiter boleh jumpe bebuku ni.. dan~
siriessli.. buku2 indi ni giler banyak seyh!!!
xterbeli aku.. gerammm jer rase nk beli semua~
sbb aku nk tawu sgt ape kebende yg dorg ceriterkan!
hehehe~ tp ai xbeli sumer hokkeyh! duit ai tak hader!
nnt2 aku listkan laaa bebuku yg aku dah bace.. ekceli sumer aku dah bace..
tujuh jer.. bukan novel pon sumer tuu~..
ade yang himpunan cerpen jer..

orite!
first book haku bace... 'dabel date'
nampak x?.. ejaan title buku jer dah salah.. maner kakak sedara aku xmaki!
ahaha~ alah! rilek.. dun b such a judgemental person sgt
sok, kiter yg merana sbb terlalu byk berfikir!
buku ni himpunan cerpen2 dlm blog~
al-maklom, blogger ni kan sbnrnye org yg bukan penulis tegar..
tp ade minat utk menulis.. so.. story mereka disatukan menjadi buku
terbitan.. lejen press


buku kedua aku bace.. "MURTAD"
buku ni mmg fantasy jer.. mcm sci-fi laaaa~
tp digabungkan dgn reality.. so dier jd fun-tas-real-lis-tic
.. ahahha~ aku suker sbb ader berkaitan dgn hukum2 allah dlm tu
its meant xsemua bebuku INDI ni useless
yg ni aku mmg salute laaa~ tp aku syak!
anak2 mude xsuker sgt yg religic ni.. nk yg fun2.. hepening2..
haish! pening aku!!!~

aku suker cover mamat smart nih! ahaha~ pembunuh upahan tuuu!!!
Next! my 3rd book is "KETAKUTAN"
hahahaha~ stended.. himpunan ceriter2 serammmm...
bebudak blogger ni dok habaq kt blog memasing..
ha! hambek ko!!! dibuku kn teros!!~ gituuu~

kan lawa dier nye cover dpn kn?? rare gittuuu~

my 4th books~ "AWEK CHUCK TAILOR"
buku ni laaaaa buat aku.. berkerut.. geleng kapla..
kene gelak ngan macik aku.. buat aku terjerit 'bod-doq'
buat aku terlepas waktu solat aku.. buat aku baling kt lipas..
(sebab mase bace tu ade lipas kt dinding.. tekejut woooo!!!)
aku tesemburr nescafe sket kt buku ni sbb tekejut dgn jln cerite..
POWER x buku ni??.. haaa~ ektibiti gini kter xkn dpt buat klau beli buku
stended2 pablish dr karangkraf beb~ ahahah
aku bukan nk buat review buku.. aku nk gtaw pasal buku2 indi aku jer taw!
klau korg nk review.. gugel sendiri laaa...
aku rase dah ramai pembaca yg buat review kot sbb buku ni dah edisi ke 4 ponn~
pemintaan TINGGI!
buku ni buat aku asek tgok kulit dpn dier jer~..
saper daa nami cob nobbler nih??
aku syak dier ni laki.. mmg pon!
ahahahaha~

hahaah~ ade 2 jenis cover novel ni.. sbb ikot edisi.. tp isi dlm samo yo~~

okeyh! thats d only books i buy for the 1st time..
pastu.. aku mcm ketagih plak~
ketagihkan ceriter2 cincai... bahasa2 pasar..
namer2 penulis yg xkenal gitu~
kulit2 buku yg 'rare' dan outrages tuuu~
so~ aku beli lg! hikhikhik~..
sblm beli aku bace2 laaa sket kommen2 manusia biasa kt twitter..
kt blog... kt website2 terbitan INDI ni..
pergh mmg melambak laaa publisher yg UG n INDI sebnrnye..
kiter jer xtawu!.. xamek tawu dlm erti kata lain~
so~ aku dah lamer tawu pasal satu tajuk buku ni..
tp aku tanak beli sbb sumer org kire dah bace laa
plus title dier agak mainstream!
mcm.. klau aku bace kt public.. sure aku kene chop!
aku xnak imej aku yg buruk ni di burukkan lg..
dah la aku sediakala hodoh
nk dihuduh2 kn lg.. mmg xmerasa malam pertama laaa aku!
so~ so~ so~ kali ni aku nekad..
aku mcm nk lawan mainstream tajuk tu..
mcm nk tawu.. best sgt ker buku cenggitu?
ape ade dlm?? ape tulis dlm?? kn? kn?
lagi2 buat aku nk beli sbb sequel buku tu da kluar.. maksudnye
smbungan kedua dah ade..
NYAH! klau ko xnk jd judgemental person.. beli dulu~
jadi aku pon online.. klik klik klik klik
aku beli 3 bijik tross
hehe~ misti korg nk tawu buku mende laaaa smpi gitu komen haku kn??
hahah~

maka sampai laaa dirumah aku "KITAB TERFAKTAB #1"
ni yang part one... but helo? ello???
perumpamaan "dont judge a book by its cover" tu seriusly mmg kene delete laa
kiter mmg xbley jugde pon!
buku tu punye tajok mmg sgt sgt sgt dewasa..
tp tp tp selepas aku berjaya abiskan 2 buku tu dlm masa sehari
buku tu sgt2 laaaaa ukhrawi..
mungkin laaaa kru terfaktab ni mainstream pilih namer..
tp depa ni masih ade agama.. n cerita yg dipilihnye pon maseh lg aku 
klasifikasikan islamic jugak laaa~.. 
aku tross CHOP buku ni bukan buku LUCAH
yelah~ terfaktab tuu mmg dr perkataan fucked-up
what else kn kengkorg pikir klau dah ayat gitu..
aku pon pd muer nye mcm nk jaga air muke sendiri
thats why aku ckp.. stop to be such a judmental person sgt~
mati kene darah tinggi jer nanti.. xstylo betol mati gitu! ahahaha~
dlm buku tu ade menerangkan knp depa ni pilih title terfaktab tuuu~..
aku? malas nk explain!

inilaaaaa kulit bukunye~ buku ni nipis jer.. bkn novel~ cerpen!

"KITAB TERFAKTAB #2" samer jugak! islamic nyer hader kaw!
tp bagi aku HEYBAT lg yg #1.. sbb aku suker ending setiap part/ episode/adegan akan ade 
status hikmah .. biler terbaca ini laa aku declaired they all not faktab pon.. just a name!

"perempuan yg tak cantik, tapi krn dier ade agama, 
kau akan nampak dia sebagai pemanis.peremuan yg tak kaya, 
tapi krn dier ade agama, kau akan nampak dier sbg seorg yg redha. 
 perempuan yg keturunan xberdarjat, tapi krn dier ade agama, 
kau akan nampak dier seorg yg merendah diri. 
perempuan yang tak pandai, tapi krn dier ade agama, 
kau akan nampak dier sbg seorg ibu mithali."

aku suker giler ayat atas nih! maksudnye.. agama itu penting!
itulaaaa yg memandu kiter utk hidup.. betol x?? betol x???
jd kt sini~ aku hi-lite kn balik.. 
bace jer buku ni kt pablik.. biler org panang.. ko panang la org tu balik
pastu ko buat ayat.. "jgn jugdemental sgt bley x??" 
hahaha~ eh? eh? jgn laaa.. aku ni samseng srabai.. aper pon aku nk gaduh!
hikhikhik~

buku ke-7 aku bace.. tajuknye "Lelaki EksistenSial"
hahaha~ sbb mcm kutok org jantan.. aku bli laaa~ ahahah
ternyata aku maseh suci dan baik!
aku xabes bace lg buku nih! aku xsanggop!!!
tajuk dah separa mainstream.. dlm dier rupernye full mainstream!
hangos aku!!!~ kering!!! ahaha~
knp aku beli? sbb tajuknye.. plus penulis yg samer novel ke-4 aku tuuu~
klau yg sblm ni aku tersembur.. termaki.. ter segala ter..
kali ni aku terdiam! terpejam mater! tenganga! 
semua skali laaa combo! ahaks!

hahaha~ ni klau nk judge.. siler laaa.. mmg sgt sgt sgt dewasa! xkuase mak!

frankly speaking here, aku pon dah tua.. cukop tua laaaa nk masok isue
org dewasa.. tp aku bukan jenis open sgt!
aku yg letakkan boundary itu kerana
agama menyuruh kiter meletakkan boudary itu yer?
eh? mcm stazah plak! ouucch!!
pastu mase aku bace buku ni ekceli, 
mcm buat latihan metemetik + sejarah + bahasa
mmg laaaaa penulis dier si-nami ni tinggi gak elmu 
bahan bacaan dier tah saper2 tah!
tp ini mmg versi sgt jauh dgn terfaktab!
ini mmg terFAKTAB aku rase..
aku TERFAKTAB beli novel nih! wakakaka~
alahhh~ aku bukan taksud pon!! so~ mcm angin lalu jelah nenovel ni sgala!

MAKANYA, tamat sudah penceritaan aku.. inilah antara buku2 INDI yg aku hader..
n i was planning to add more books of that INDI record
hahah~ maybe after aku dah berduit aku carik publisher INDI
lain plak laaa.. sbb buku2 INDI ni bukan nye kuar mcm surat kabar..
karya diorang nih.. setahun skali jer dtg...
kene nunggu.. so kiter try RAYAU indi publisher UG publisher yg lain
kn? kn? kn?.. hehehe~

daaaaaaaa~~~ aku nk beradu! its almost 4a.m
aku pon nk berkarya laaa satu hari nanti~ 
aku nye tajuk tu nnt aku nk buat.. "TER-KEHEL"
Maksudnye xsengaja mengkey-eL kn diri~
ahahahaahahahah~ cawwww!!!


   
yang dedua ni.. antara yg aku search paling banyak dibace laaa~... aku xbace lg.. 
tp dua-dua ni ade ajinomoto memasing... sbb its depend balik pada pembaca 
aku rase laaa~ kn??.. ade yg suker taruk kicap lebih ade yg suker masin lebih..
its depend! sekian!!! read more 

. rayau . kuat . bace . now . 

1 comment:

  1. rm1/pc strip test upt pregnancy dan rm1.20 stript test opk kesuburan
    email; lovidoobidoo@gmail.com
    blogshop; http://tester-kesuburan-pregnancy-murah.blogspot.com/
    sms:puan nor 0122723104

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...