Listen Singapore Ria FM - 89.7 FM Radio Online

Monday, November 26, 2012

rayau carik kerja


KERJA...
aper daaa kerja.. blogging kn satu bidang kerja jugak kn??..

MEMANGLAA, TAPI...
tapi per??.. sumer org crik duit blogging jer skrg...

NOT MY MAJOR INTEREST LAA..
ek eleh memilih lettew.. buat jelah, nnt misti dapat duit

ABAH KAU!!! DAH DIAM!! AKU NAK STORY NIH!!!
urmmmm *tutup pintu bilik*

first of all.. aku ingin bersyukur ke hadrat ilahi.. Allah S.W.T..
kerana limpah rezeki yang dikurniakan..
rezeki itu datang atau tidak.. itu kerja DIA
rezeki itu lambat atau cepat.. itu juga kerja DIA

kerja KITA.. berusaha.. berdoa.. lalu bertawakal..
jika kita sudah bersedia.. maka.. Allah yg tahu dulu..
jika benar-benar sudah bersedia... Allah izin kn malaikat Mikail dtg melawat kita

okeh.aku.stop.situ.dulu

berbalik pada tajuk entry.. ekekek~ 
aku ni ade beberapa plan yang telah aku rancang
setelah planning2 aku sebelom ni hancur dan musnah
jadi, mungkin benar aku dilahirkan utk tidak teros mengalah
walaupon aku diambang maut.. Allah mahu aku berusaha

PLAN B aku ini di ketahui oleh sesetengah kelompok manusia shj...
aku ramai sahabat yg aku terhutang budi..
tetapi PLAN B aku hanya di ketahui oleh segelintir mereke..
KENAPA?
kerana faktor kepercayaan, faktor keluarga dan faktor usia..
mereka yg tahu akan PLAN A aku.. serta tahu PLAN B aku
klau ade blog haku... siler laaaa komen.. ahaha~
aku harap kengkorang simpan story aku leklok!!!

orite~ orite~... today is a long day for me...
so, im gonna go straight forward..(mcm la boleh~)
aku melakukan 'job hunting' secara serius semenjak bulan 10 yg lepas
why?.. only me, myself n i noe why.. n Allah too~
aku hanya berserah pada yg Esa sahaja 
aku gunakan perkhidmatan yg ade laaa 
untuk seeking job that i can work on it n have a smile~
jobstrit (kang tulis ejaan yg bebetol.. kene saman plak) 
but the feedback was too low than i expected..

tp aku luper aku penah laaa gegatal g try another job seeker apps
dirahsiakan... thats yg bg aku rejeki sekrg nih!
Alhamdulillah.. Amin..

aku dapat berderet-deret job inteview... 
one after another kaw!
mcm bangga plak kn??...tp inteview nye ajer
kerja nye xdpt pon! phuiittt!!!~

so~ i hav been pray.. n pray.. mcm biaselah
aku dah terpaksa tinggalkan negeri johor aku...
aku balik Nismilan.. umah mak apak aku..
here i have been werking on..

one day.. aku dapat call.. from this kampeni call 'daisis'
mcm DAISO kn? kedai 5 hengget tuuu~ kikiki
what ever laaa...she wanna set a date to have an interview session
at first.. she didnt tell me for who i will work for..
just telling me bout my post job
"IT SUPPORT HELPDESK" 
hahaahahah~ aku mmg suker keje2 helpdesk ni.. sbb aku suker keje shift!
knp? tatawu... sbb aku envy org yg balik lewat sebab kerja! wow!
boleh gitu?.. ikikiki

so~ aku set one fine day as a date..
sudenly aku diminta pulang ke johor kerana ade urusan penting
aku bajet aku leh catch-up..
pg g kL.. ptg gerak ke johor
mmg ABAH AKU! saper ajar ko!!!
so~ aku terpaksa laaa call kampeni td balik
postponed kn tarikh..

mcmaner aku bley berani nk maen pospone2 nih??
sbb inteview sblm2 nih aku blaja dr dorg laaaa
suker postpone interbiu 
alasan.. staff cuti.. nobody will interbiu u!

so, aku dgn selamba badak laaa postpone.. n she says OK!
pada aku.. ader 2 jenis OKAY tau..
1. OKAY..bai!!! byk lg org lain aku nk intebiu!!!
2.OKAY!!..we will see u after.. blablabla~

aku panic gak.. sbb sesuker ati aku tolAK..
tp aku keep on asking.."it is OK for me to postponed"
"im very2 sory.. it is bcoz i cnnt  adjust my time anymore"
hahaha~... since she say OK
aku pon dgn senang hati laaaa bergerak ke johor

we never noe what Allah wanna give to us isnt it?
so here da rest of the story..
after 9 day of postponed.. (it is deepavali n raya qurban)
i finally go for an intebiu on monday at KL sentral
the building is at 1Sentral..
so exclusive.. so simple but casual..
sophisticated plus cozy rich!
gittewww~ wahh!!! ahahaha

tp aku diam ajer mase smpai.. sbb aku xtaw aku dpt ke x keje tu nnt..
dlm hati dah berangan pon.. sonok nye klau dapat kerja sini~
kn? kn? br laaa executive ek?
hahaah~ tp Allah mahu beri yg lagi GAH! amin~

interbiu yg sgt menakotkan.. sbb that interviewer..
that have a voice so cute.. so lady diana..
not so all of the above!!!
she say me this n that.. not worth to employed me
im not ready.. im so typical malaysian
i cannot go to work if she sending me.. 
tp aku diam ajer...
biler kiter nk carik kerja.. mmg kene konfiden..
tp biarlaaa bertempat.. serta kene laa humbled..
so i choose humble n confident not d other way around
thats why she keep on smashing n slashing me here n there

tp all i can do is smilling n laugh a lil bitt
not that i am a loser.. it is just.. she out of my league
KELING habak hang~ mmg kerek laaa klau da speaking london tuh..
aku?? inglish berterabur aku tu laaa yg aku speaking.. 
kuikuikui..

after almost 2 hour intebiu session..
dgn airmater yg bertakung kt mater..
dgn batok aku yg xhenti2.. sbb duduk dlm aircon lamer sgt..
dgn xsempat minom aper2 pon pagi tuu..
dgn perot aku yg saket sbb nervous wreck!
dlm kepaler hotak aku just one thing
"dahlaaa aku nak balik!!! nak balik!!! aku tanak kerja sini!!!"
"klau tak dapat kerja sini pon takpe laaaaa!! aku nak balik jer"
and one little thinking
"i wanna meat ball at IKEA after dis session"
tp.. tp.. tp.. tp..

sudently sumthing came out from her mouth 
unexpected..
"do u noe who u will be working for if i give u diz job?"
"daisis isnt it?"
"NOO! u will be work for ExxonMobil.. do you noe exxonmobil??"
"err..erk.. of coz i noe..its a multinational company"
tu jelah aku tawu.. nk sebot oil n gas pon aku blank.. hahaha
pastu..
she said summore..
"i will give u another chance.. u will be interviewing by the exxonmobil for the 2nd phase"
"u hav to b prepaired with all the question they will ask u"
mcm2 lagi laaa ayat cincang minachi nih..
aku?
aku sbnrnye shocking lg.. "kok lepas?"
td mcm dah basoh aku pkai beros dawai aku rase..
naik lembik aku menjawab soklan2 provocative dier
but deep inside.. Allah is giving me another chance! alhamdulillah

hihihi~ nilah lambang kampeni haku bakal kirije nnt..


so.. friday is the 2nd scariest day i ever felt..
aku g tepat pada waktu nye..
10.30pg time aku di interbiu
di menara Exxonmobil, just next to KL Convention Center,
credit to my both beloved cuzzy..
my kakak adibah.. dan tempat aku membahan salu.. si-ejat!
sorang lend me a car... another one drive me there..
pergh!!! nasib tu beb.. klau x, menapak aku carik parking jugak..

tu tu tu tulah Menara Exxonmobil.. ekekeke~ dokek dah ngan KLCC

intebiu session end up just nice.. 11.38pg..
aku roger ejat.. 12 dier sampai
ekceli KLCC ngn umah atok aku klau xjam..
9 minit jer(trafic light manyak plak)
klau xde trafic light around 5 minit sudah! kikiki~
tp realiti kehidupan dibandaraya..
misti SESAK!!!... misti banyak TRAFFIC LIGHT!!! 
hahaahaha~

so~ aku jerit2laaaa.. sbb aku nye interviewer xlaaa seterok keling aritu
intebiuwer aku tu... bertudung litup..
lawa.. alim... class sgt!! Pn Lina namernye~
sorg lg.. En.Ijan.. easy breasy jer 
soft spoken.. best laaa~

tp tp tp tp dlm kepaler otak aku.. 
i want meatball!!! i want meatball!! i want to go to IKEA to hav lunch!!!
kebetulan bufdey ejat!
soo~ we r celebrating his 26th.. with k.dibah~

aku balik umah atok dgn happy... sbb dorg suroh aku tunggu 1-2week
to noe the result... so aku xnk bebankn paler hotak aku..
aku balik laa... tunggu ejat g solat jumaat 
then
we off to IKEA to have our meatball session! nyums!!

yesszaaa!!! inilah dia!!! owh!!!skrg pon aku tetibe rase hungry tawww~ demmit!

pukul 3.. kitorg penyudahnye gerak g IKEA.. well~
KL kn?? jem tu mcm nasik! misti punye laaa
3.15 gituu... UNKNOWN number call
aku gerenti misti sikeling ni call nk tanye how was the session
memang pon!
aku pon start to blablablabla~ n then dier tanye aku
biler result spatutnye keluar?
sbb kn aku xnk moody.. aku nk enjoy jer aritu..
aku jwb dgn selmba badak laaa..
maybe 2week later..
"they said that??" keling tu mcm tekejot berok plak!
aku? lg laaa tekujat cheleng..
"erk.. err.. iyesss.. suppose after 1 week i can call them"
n then *bunyi kompang*(haha~ mcm org kampung betol)
she just  interrupting aku ckp..
"congratulations SaraH.. u got the job!"
pergh!! pergh!!!! bahase ingeris betaboq pon dapat! ahahaha~


lagi laaaa HAPPY aku!!!

tross aku jerit dlm kereta tuuu.. since aku duduk blkg mcm adeq2 gitu
aku jerit sekuat2 nyew laaa..
"macamni kene mabok2 nih!!! bukan stakat meatball!!!"
thats was my happy friday i had yearssss in My LIFE!

okeh! diz is mine!!!! meatball monster!!!

diz is OUR!!! ahahaha~ kongsi2 laaaa kn??? dgn bufdey boi lg~ ekeeke


so~ now... im on my way to achieve what i need to achieve
still~ aku ade ceriter sedih disebalik kejadian yg happy ni.. but
that thing i remain silent dulu laaa~
one day ade mood aku story~



KAKI.RAYAU.KERJA.DAH   

Friday, November 16, 2012

Save Palestine Ya Allah


ﻠﺴﻼﻡﻋﻟﻳﻜﻡ ﻭﺮﺤﻤﺔﺍﷲﻭﺑﺭﻜﺎﺘﺔ

Salam Maal Hijrah 1434H aku ucapkan kepada semua umat ISLAM..

semperna TAHUN BARU HIJRAH ni.. no more maki2...

ubah! PERUBAHAN itu perlu... Ya Allah sesungguhnya aku mahu berubah!!!

Aku seorang yg rugi jika aku menolak akan perubahan.. perubahan yg baik INSYAALLAH


mungkin aku terlena dgn kegembiraan disekeliling ku... aku terlupa akan keperitan diluar sana..

Baru-baru ni... just 3 day back.. kter menyambut Awal Muharam.. kn?

tp di PALESTINE??... mereka menyambut peluru berpandu dari israel 

aku x braper heran nk tgok berita... nk bace twitter... nk update kn diri dgn internet..

sbb aku maseh seronok melayan keseronokkan yang Allah kirimkn untuk aku..

tp PERCAYA laaaa~ betapa leburnye hati aku biler terbaca berite di twitter (tweet kak wardinah)

sangat menyedihkan... mmg israel tu pandang orang ISLAM di sebrg tanah itu seperti sampah..

dorg hantar peluru berpandu tu dgn bangga nye..

inilah system peluru berpandu yg digunakan israel... dlm misi nya memusnahkan palestin

tetapi kiter orang2 islam xpernah membalas...

kiter xpernah serang mereka mase dorg sedang menyambut aper2 perayaan..

betapa baiknye laaaaa org2 ISLAM ini...

aku teros menerpa bilik mak aku.. yg sgt sebok kak senah kter tu dgn kain2nye..

lipat.. gosok... susun... asingkan.. utk dibasuh..

aku tanye mak aku utk penerangan 

gambar ni diambil 2 hari lepas... ni antara kemusnahan yg berlaku...

"MAK?.. PALESTINE KENE BEDIL LAGI KER DGN israel?"

"iyoooo~ setan! mcm tu laaa.. malam 1 muharam plak tu.. Allah jerlah yg tawu"

baru aku perasan.. mak pasang radio IKIM utk dgr lg berita2 yg sepatutnye...

malu aku dtg dgn sendirinye...

IBUku 58tahun... pon tahu update.. aku??... 

xguna klau tawu teknologi tp xreti nk pakai!!!

insaf seketika.. aku akui.. sgt seketika...

setelah setgh hari menjalankan ektibiti di rumah...

aku duduk kembali di tikar sejadah untuk menunaikan solat Asar..

aku muler terfikir... "tak kesah ker aku dgn aper yg berlaku nih?"

jawapannye "aku kesah sgt! malah dlm keadaan tidak berkerja ni.. 

klau aku bisa mati di tanah PALESTINE.. InsyaAllah aku rela... aku sanggup...

xmampu utk aku membuat dosa diatas muka bumi lg~

tp.. aku masih ingat.. "DOA ADELAH KEKUATAN ORG-ORG MUKMIN (ISLAM)"

jd dlm kesedihan yg sederhana itu, 

hanya doa dpt ku kirim kn dahulu supaya Allah melindungi mereka..

Dari situasi yang gamat ni.. 1 benda aku ingin simpulkan...

aku takkan nk seru seluruh umat manusia pergi ke palestine utk bantu saudara kter disana

tp aper yg termampu kter sbg umat ISLAM kite DOAKAN mereka

mungkin yg fanatik akan bangkang dgn aper yg aku zahirkan

just on my own opinion..

KENAPA ALLAH jadikan peristiwa sedih, takot, marah dan bahaya ini?

Mana kuasa2 besar yg mampu membantu?...

maner pergi umat2 islam??... dimaner??... knp kiter tidak membantu??

pertama, Allah jalankan dan benarkan peristiwa berdarah ini terjadi utk mengingatkan kita

segala yg baik mahupon yg burok terjadi adelah dgn KEBENARAN ALLAH...

kiter diajar untuk mempercayai Qada' dan Qadar BETOL?..

ini laaa dia... sabar~ terima~

kedua, kuasa besar maner pon...klau Allah belom ingin menyampaikan... MAKA belom laa

kiter mengaji.. kite juga sembahyang... jika aper yg kter pohon masih xkunjung tiba..

aper yg kiter perlu buat?.. usaha... tawakal dan terus sabar betol??..

maka.. sabar laaa kter menanti bantuan yang MAHA ESA..

ketiga, umat islam.. ade dimana2.. tetapi kiter sumer hamba sahaja...

hamba yang hina.. yg lemah... tiada tandingan...

Allah mahu kita terus berusaha menggapai ilmu utk ke akhirat kelak...

hanya satu potongan baris yg buat aku kuat utk mempercayai

sesungguhnya Allah telahpon memberi bantuan..iaitu

DUNIAWI HANYA SEMENTARA.. UKHRAWI JUA YG KEKAL ABADI

 cumer dimata kasar kita sbg manusia

perkara semakin buruk.. kerana manusia tetap manusia..

samada ISLAM atau tidak.. kita mahukan bukti didepan mata...

mungkin dgn berdoa.. kita akan lebih insaf dan tenteram..

aku juga berharap demikian... aku ingin tenteram dlm mengharungi ranjau dunia

supaya akhirat aku dpt lalui dgn bahagia...

sebagai umat manusia dan hamba Allah yg lemah, hina, bodoh dan selalu silap..

aku juga merasa betapa kerdilnye diri ini kerana aku xdapat berbuat aper2 utk membantu

tp PERCAYALAH.. kita doa dan solat hajat utk saudara kita disana... '

semoga Allah lindungi mereka dgn seluas-luasnya..

- AMIN -

sbg manusia biasa.. kiter pulak kene berhenti menuding jari...

tapi pusingkan jari itu kpd diri sendiri...

APA yg kita boleh buat untuk membantu saudara kita disana??..

knp berhenti berdoa jika kita bisa bersuara walaupon didlm hati???...

teruskan meminta padaNYA utk membimbing kita supaya tidak sesat... walau sesaat..

aku rase laaa... itu at least what we can do~..

aku sgt sedih.. takut.. dan marah... tp itu xakan membantu mereka

di PALESTINE...


"Ya Allah Ya Tuhanku yang Maha Pemurah dan Maha Pengampun lagi Maha Penyayang...
Kau lindungilah saudara seAgama ku di Bumi Palestine.. Kau kuatkan lah iman mereka...
Kau tabahkan lah Hati mereka... Kau Perkasakan lah jiwa mereka Ya Allah..
sesungguhnya segala dugaan dan cabaran yang Engkau beri membawa makna 
dan maksud yang tersembunyi.."

itu DOA aku untuk Rakyat Palestine...

aku juga hanya mampu berdoa dan InsyaAllah akan aku terus berdoa sehingga 

bumi ini Allah terbalikkan... 

hamba.Allah.yang.lemah.dan.hina






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...