Listen Singapore Ria FM - 89.7 FM Radio Online

Tuesday, March 1, 2011

kaki.rayau vs kaki.buku

2011 will be my reading year!!!

SELAMAT DATANG KE RAK BUKU GUWA!!!~
(mimpi jerlaaa haku nk ade koleksi buku manyak cenggini~~ demm)

BUKU... BUKU... BUKU... korang bace buku x? hah? korg???~~ bace laaa jgn la xbace... rugi taw klau xmbace ni... contoh laaaa mcm aku kn..hahah~ giler perasan!.. walaupown ekceli aku xgemar naaa mbace buku pelajaran ni kn???..tp aku membace jugak.. BUKU LAEN laaa TAPINYEW!! ahahah~ haku hingat ag mak aku pesan... klau xnak jd nyanyuk, kiter kene byk mbace.. n then our mind would never stop from thinking sumthing, which is it will generate the generator in the brain(kene kencing jer korg~ wakakaka.. aku terajang ja tuh~).. tp itu la kesinambungan nye... klau kiter xberenti membace... otak kiter xkn berenti bepikir... pastu xbenti laaa menjana pembentukkan sel2 dlm otak tuu~... biler sel2 tu asek2 dijana... xde laa ruang2 kosong kn??? xde laaa sintom 'alzhaimer' tu nk melekat... jd peratusan nk nyanyuk tuuu agak kecil laaaa walaupon tuwer mcm haram dah kn??... bg perempuan.. klau rajen membace... mukerny akan beseri... sbb xkn tua... tegang jer... bg lelaki mesti nampak ensemmm jer even da ade tongkat kaki 4 ditgn... (klau naseb baek... market mantap lg... bley bukak cawangan jugak~ ahahah...tuah pnye pasal ye x?~) so! utk mengelakkan aku tua dan nyanyuk dgn cepat... aku kene membace!!!

kowt laaaa aku leyh suh mak aku renovate bilik haku jd cenggini ek??~
agak belagak gak klau org mai bilik hakuuu nnt..
"kaw ade? kaw ade?" hihihihi~

dahlaaa aku ni kuat maki... mak aku ade ckp 'org klau sker maki2 org laen ni cpt bodoh... pastu pendek umorr~' aiyooo!!! tamaw hakuuuu~ aku nk idop lamer ag rrrr~ aku nk g bt short-film kt venice sblm aku mampos!!! klau mati awal... alaaaaaaaaaa xrawk laaaa LIFE gua!!! hekhekhek~ memaen plak haku... tu laaa pasal aku memulerkan ektibiti membace buku... tp tp tp aku tanak r bace buku 'sang semot dgn ridsect'... aku kasi up laaaa sket... mcm newspaper, magazine, flyers tuuuu mmg kene bace saluuu r kn??... ni 'side-dishes' kater jawa nyer... aahhahah.. aku mengambil langkah utk membace novel mat saleh... CEWAAHHHH~~~

ekceli u gais... aku muler bace buku novel mat saleh ni tawon 2008.. sbb aku terlalu harok dgn english aku... rase mcm da bagoss... tp beselaaa... KAW TU PRASAN LEBEYH JER MINAH OIII~ melambak2 lg org yg bley speaking berabok.. beterabok laaaa~~~ kn?... so nekad laaa aku nk membace novel2 mat saleh ni... tanak tuu yg nipissss2.. nk yg above 500m/s... br thriLL beb~ nipisss2 ni... bek aku bace buku anak buah aku tuh jer... simple.. bace skrg... 2minit krg da abes dah~ ahhahahaa...

1st novel haku... tajok nye "my little .....blabla..." hehehe.. buku ni aku xbeli... aku jumpe kt umah aku..~ ahahahha hambekkk jer rr... buku ni story line dier classic gilerrr~ mmg tesangkot2 r mase bace... jap2 selak kamos.. jap2 tulis atas ketas maner2 pekataan yg aku xpaham... lelamer aku terpiker... "weyh? biler nk abes bace cenggini weyh?"... betol gak tuh.. so, aku maen bace jelah... kirenye aku maen hentam jelah maksud pekataan tu bdasarkan ayat... ahahah.. ley cmtu x?... smpai laaa buku tuh abes... ending sedeyh tuh~ hahaha... cooL~

biler da ade 1st.. mesti laaa ade 2nd kn??... alah! cm xbese plakkk~... so beterusan laa pembacaan aku tuh... smpi koleksi twilight saga tu pown aku beli... sbb kunun2 xnk ketinggalan kn??... kalau ikot mak aku.. maner dier kasi beli buku2 gituuu... dier nk yg ade unsur2 agama boley laaa... tp disebabkan niat nk improve english aku yg mcm minah sewel-senget-sengal spaeking ni... mak aku kasi laaa jugak dana nk membeli novel tebal2 ni... cumer xde yg mahal cam haram eh???... sumer stended ag~.. no ridicilous price!...

ektibiti aku sbg kaki.rayau mmg adelah wajib... membe melidi aku sorg ni mmg salu sound bayekk pnyer... "weyh? xnk g rayau ke??... weyh? xnk amek gmba ker aku.kaki.rayau??" cam sial pown ade gak... tp aku folo ajelah!!!... huhuuhuh makaseyh siyaL~ aahaha... tp walaupown sibok dgn dunia researcher aku... LAB-BILIK-LAB-BILIK-LAB-BILIK... tu kn??... aku mesti nk hadap at least 1 novel... pergh~ rase laaa DEWA sket kn??... xde laaaa bosan bebenoorr...


ni laaaahhh antara novel2 yg aku da hadap... ade yg br 1 round..
ade yg da 2round aku hadap... aku bace..
ade yg da meri go round aku aku bace!!!~~~
yg tuhhh.. yg tuh aku asek bace ulang2!!! ce teke.. ce teke!!! ahaha~

sooooooooo~ utk tawon 2011 ni aku sempat laaa bace 4 novel sudah~... ekceli ade yg da aku bace 2-3 kali sbb... hehehe... mcm filem, ade part yg tangkap jiwa... kuang3... lebeyh2 betoL laaa.. mcm bahagia laaa biler duk dlm bilek.. tetiarap tu sambel bace novel2 ni... pergh!!! seronok!!! mmg aku sarankan korg2 bace buku aper2 yg korg tedetik nk bace... sbb.. dun b so bump when we talking about knowledge... cewaaahhh~ ekceli... aku mmg maen dgn buku2 fakta n reseach... so its enaf there... xnk aku g beli novel pown bout fact! aku beli hanye laaaa fantasy novel sahaja... cth... pasal vamp.. angle... magyk.. n so on~... cumer... jgn taksud laaa dgn story2 mat saleh ni... depa ni salu menidakkan kuasa tuhan... kita baca wat halwa mata ngan otak suda laa... wat pertambah vocab dlm perbualan... aku xde niat laen selaen nk meningkat kn pengetahuan sahaja!!... selebeyh nye hanya utk suker suki hati aku jerk!!! n stylo too~ ahahaha


aku.kaki.buku.poyo.giler

5 comments:

  1. heheheeh~ aku tawu ramai nk throw BOMB bout diz post!!! silerr laaaa!!! im oredi redi!! hikhikhik BI cm haram!

    ReplyDelete
  2. hakhakhak...a good point sarra! yee... mari kita membace demi kesihatan! demi menambah knowledge. <-----tukang cakap ni sendiri kantoi bab knowledge tu...esp pengetahuan umum. klu gi mane2 interview mesti kantoi tang tu.. ahak ahak. so marila membace!

    btw: yg gambau katil dikelilingi rak buku tu aku pon mengidam gak...tp xnak la cadar gitu... nak yg retro moden sikit! :D

    ReplyDelete
  3. apiz: aishhhhh~~~ kn? kn? kn??... katel ngan rak buku gitu AWESOME kn?? kn?? kn??... aku nk bt nnt!!! pas aku kije!!! pastu klau aku berjaya... aku wat kenduri doa slamat... aku jempot ko~ siler checkedot!!! ahahahah~

    aisha maisara:will do~

    ReplyDelete
  4. wahh..ak da lama tak mmbaca..huhu..
    tetiba mcm lu nya blog wa pkir mau bc itu bku let..wahh..ak da lama tak mmbaca..huhu..
    tetiba mcm lu nya blog wa pkir mau bc itu bku let..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...