Listen Singapore Ria FM - 89.7 FM Radio Online

Tuesday, February 15, 2011

Kaki.steam.boat.and.griLL


ILUSTRASI semata-mata ni... wa xsnap peek-cer dpn kedai nih laaaa~ demm~

Salammmmm siang!!!~ arini maulud nabi… so salam Maulidur Rasul para blogger sekalian~ wuuhuhuhu.. urmm… menyentoh tajok kt atas nuu… ia mestilah bekaitan dgn makan kn???... aauuww~ mase CNY ritu aku balik umah.. ade gak aku mencube steamboat kt umah aku… tp kire mahal laaa sbb kitorg x mkn byk maner pown… sekali lg aku bersamer membe melidi aku merayau melengkapkan jadual seorg aku.kaki.rayau.

Ujung minggu yg kurang bekemampuan nk kemaner2.. aku lepak bilik membe aku… sadenli.. br tgh nk late-LUNCH gituu~ tenampak flyers yg agak menggoda bg seorg kaki.rayau. yelah! 1. sbb tgh lapoo~ 2. lg sbb aku maner nk mkn kt café, klau da ade mase ni kan??... tinggal nk start enjin ngan tekan minyak jer pown… so.. dgn muker memaseng yg mcm cipan haus… kitorg pown set! Nk g ini kidai mlm krg!! Kt mane?? Kt area mutiara rini tp exactly kt area mane? Jawapannye TATAWU!!!~

Bg seorg kaki.rayau.. dimaner… kt maner tempat itu…bukan 1 masalah pown… kate kaki.rayau.. RAYAU laaa sampai jumpe!!! Ape yg syusyah nye kn???~… hahahaha… so pas smyg megrib, kami memulakan ektibiti rayauan kami di-folo oleh rase LAPOo yg subahanallah nauzubillahiminzalib lapoonyeww~~ (bygkn laaaa betape lapo nye tuh kn??..huhu) mmg aku bwk kete tu.. disertakan dgn gigilan tgn yg ekstrem rr… ahahhaha (tipu jerk tuh).. membe sblh sbg GPS yg xbraper mahal laaa… sbb dier xtunjuk direction pown… dier ngan aku membebel jer spjg jln mcm mulot cikon(kucing aku yg bising nk mampos tuh~)… starting masuk je simpang mutiara rini tu… kitorg da brape kali da masuk area kedai… asal ade area kedai… masok!.. asal ade area kedai jer.. masok!.. ahahahah~ terer sgt!!! LAYANNNNNN~~~

hehehe.. sblh sup.. sblh lg tomyam~.. terbayek dr ladang kn?

Kt flyers tuh~ ade laaa tertera, BERHADAPAN DGN MASJID… hah! Cenggitu laaaa lebeyh kurang~ so aim kitorg adelah..àMASJID laaa kn??... tgh syok rayau area kedai2 ni… sadenli aku jerit… tuu tuu ape ek?? Yg tinggi tuu???.. membe aku, tuu laa semejid!! Tu laaa… ahahaha~ giler dungu rrr 2-2 umat ni!! Ahahaha~… so kami tros heading towards there… tp lorong masok tros ke situ “orak-eneng” kate jawa nye… nk kene U-turn camci jawoh tuuuu~ pergh!!! Saket jiwa remaja aku!... cewah~… ahaahah(remaja kah?)… so, kami agak excited laaaa dgn ilmu peta yg ade dlm kepaler aku… dan kecanggihan bebola mater membe aku yg sgt feymes xsilap klau pandang~ ahahaha… akhirnye kami ARRIVED!!! Yey!!! Makan!!! Makan!! Makan!!! Tawu2 jelah klau da steamboat tuuuu.. konsep dier… “EAT ALL WHAT U CAN”.. kan? Sbb dier bt konsep buffet~…


ektibiti membakar dan merebosssss~~~~ walaweyh!!! mari kesini rakan2!!!

Turun kete pown laju2… jln pown laju2… lapa pnye pasal~ naseb kami ni amat laaa bayek… org pown xramai sgt.. so kitorg amek port kt luar jerk~~ best wooo!!! Blkg ktorg SEMEJID tu laaaa~~ huahahaha~ murah tu xlaa murah.. dgn kondisi kedai yg bese2 tp ade laaa hiasan2 yg ala2 tepi pantai tu BOLEYLAAA.. (hak alaaaa… student jerk pown.. nk komen byk2 mmg masok lombong laaa ko!)… RM18 satu kepaler… okeyh laaa tuh… pastu.. everything disediakan… ahaahah~ kiter hanye perlu memasak dan MAKAN!!!... aku pown bkn suker ektibiti mkn yg xmeriah ni… masak2 dulu…br meriah, br normal beb~ aaauuuwww…. Jadi!! grill n pan telah pown diidopkn… kitorg memula kn ektibiti memilih bahan2 basah~~ ahahahha… stended steamboat n BBQ laaa… segala ball2.. mmg melambak2… sayur yg menjadi pilihan… kangkung!... selebihnye… kiter grill… udang! Sotong!daging!ayam(hanye 3 ketoL yer..huhu dlm proses membenci ayam..) fuh!! Paling tatahan… CENDAWAN dier… ya rabbi!!! Aku ngan membe aku mmg giler cendawan…. Mmg kitorg enjoy seyh!!! Yg buat aku nk puji kedai ni… sbb dier separate 2 jenis sup steamboat dier… tomyam/sup biase… salu kt kedai2 steamboat.. kiter kene pilih kn??... ni, 2-2 ade… so sedap sket… nk bt celur sayor kn??... xlaa rase mcm RUBBISH kn??~ adelaaa dlm 2 jam aku kt sane… tu blum aku balon eskrim potong dier!!! Mang-aiiii~~~ kecur tekak aku bai!!!!

penoh laaaaaaaaaaa wa kasik longgok griLL-plate nih!!!.. kiri kanan sumer wa kasi lambak~~~ perRgh!!! H.E.A.V.E.N baiiii~~~

Smbel makan2.. masak2.. ade pulak selingan letupan bunge api kt blkg kitrg… umang-ai… perfecto laaa!!! Ahahaha… semaken laju laaaa ektibiti membakar… merebos bahan2 itu sumer~ ahahahhaha..disebabkn meje aku pilih tuh agak sbrg jln… so nk amek aper2 kene bjln laaa jugak~~ jd, tah brape kali aku ngan membe aku tuh dok ngulang2… amek baLL2.. amek cendawan… amek sotong.. amek udang… ahahah~ sronok makan laaa katerkn… tp kire kami2 exercise laaaa.. xde laa mkn jerk!! Kn? Kn? Kn?huhuhu~0oopsss!! Lupe nk mention… sambal kicap dier mmg menjadi!!! SANGAT SEDAP woiii!!!! Aduh!!!! Lapo plak haaaa~ kuikuikui… biler di-cicah ngan bebenda bakar2 tu… mcm sgt MATCH laaaa kater eric deco2… ahahah~


amacam??? licin x???... tu tu tu terbakarrrrr skali tuuu... ahahah~ hangossss!!!

Agak2 dah penoh perot tuuuu~ aku pown mengambil laaaa pencuci mulut… eskrim potong yg berbagai perisa tuh~~ wah!!! Heaven!!! So dem heaven!!!... rindu betoL saat mkn eskrim potong tu mase skola dolu2… uish~ kire mase makan eskem tuh… flash-back2 mase skolah dulu kuar… ahahah~… poyo giler!!~kitorg lepak dulu pas mkn… borak2 kosong sblm balik… kasi rehat perot tuh… ahahaha~… pastu br aku balik dgn muker epi nk mampos…


ni aaaaa desertnyeee~~ eskrem potong!!! kacang merah~ durian cempedak~~~ aduh!!! rindu ini port~

Serius… aku bangga nengok kedai melayu yg bley dikatekan dpt besaing dgn cah-ya-nun-alip ni~~ auuww… bukan aper… org melayu skrg sudah maju n manyak luwit… tp biler mkn xnk plak jd manyak akai.. jgn laaa maen masok jer kedai2 dlm mesia ni… ce crewet sket… kiter ni still kene smyg.. ngaji… klau maen suap jer… krg kot tetibe xley mengucap jer kang… so, aku tawu kalau da manyak luwit tuuu mkn pown nk manyak choice laaa… so biler kehendak melebihi akai… janji manyak choice… kilidai cha-ya-nun-alip pown kaw masok… kunun2 nk gak laa rase… WTF!!! Tokley2!!! Ne boley mcmtu~~ xbagus!!!... jd.. seruan kpd kaum melayu disekeliling… kalau ade intention nk bukak kedai mkn tuh… siler laaa… n jgn plak bukak kedai mkn supplier mknan tuh maen kutip jer… makesure.. kampeni Malaya n islam… br laaa namernye berniaga smbil bedakwah~.. aku bangga jd anak melayu… aku tentang org yg xbangge jd org melayu… pastu kutok2 plak!!! Kaw ingat bangse laen tuh bagus sgt ke??... samer jerk sumer ade burok baek… jd proud to be who,what,where u are… asek nk komennn jer!!! Tp sendiri xnak naek kn anak bangsa sendiri… smpai biler pown xmaju… (aish!! Aku plak yg emos kt sini.. maner x… asek dgr melayu kutok melayu jerk… padahal kaum sendiri tuh.. ilang akal ker?)… eh? Eh? Eh? Klau nk try siler laaaa carik kedai ni nnt yer??.... ENJOY!!!

Kaki.rayau.adelah.kaki.makaN

Friday, February 11, 2011

kaki.shutdown.person

hahaha~ SHUTDOWN? Penah dengar x?? aku salu dgr… saper2 yg xpenah dgr tuh g bukak kamus ke bukak mulot g tnye org jap ke… huhuhu~ ekceli mengutuk itu satu amalan yg TAK-BAHEK!!! Tp aku xnk laa kutok! Aku nk story da telling jaaa~ kire BAHEK sket rrr dr kutok!! Kn? Kn?~ agaggaag(ade ke kategori tuh??... aarrghhh~ GTH!)..


sadenli aku nk sentoh part SHUTDOWN person… kenape? Kerana… aurmmm~ sbb aku tetibe dikejotkan sorg member(A) aku yg aku agak xpekenan dgn msg dr member(B) yg aku xpekenan jugak!!(brape byk membe ko yg ko xpekenan daa??~ jgn ade membe laa woiii!!!~) ingin berjumpa?? Wat.de.Eff laaa kan??... rindu nk story2 kater nye! Da lamer xjumpe!! Pastu balik ujung minggu ni… n kebetulan perancangan aku nk ke BeePee dibataLkn(bg si-A ni aku xde agenda laen laaa).. ape salahnye kiter bermeeting… skali lg..wat.de.eefff laaa kan??? …


bajet aku xjd g BeePee.. aku ni sipot r?? aku kaki rayau laaa sHiyaLL!! Adelaaaa haL aku yg laen~~ ngoi!!! Pastu kaw saper?? Nk bt schedule idoP haku plak???~ kuang-hajaawww!!!~~ tyme susah.. tyme buhsan.. tyme xfeymes.. carik lerr aku ni… bajet nk feymes free r tuh… baya la woiii, maner de mende free dah!!!~ eefff toL laaaaaa~(uiks?? Msg si-A masok plak… tetawu jer aku tgh story psl dier! Wakakak~ ganggu toll lerrrr!)


soooo n sooooo n soooo long~… aku reply dgn adap sopan serikandi tun Fatimah laaaa kn?? Walaupown ati tu panas cam sizzling pan tuh kn??... CHELENG!!! Aku tolak dgn baik… “wa de haL bai… tgok ler dulu cengganer kn??~”.. amacam?? Suci x?? mulus dan tulus lg kot tuh~ wikikiki… DAN! Ape kaitan plak ngan topic diatas?? SHUTDOWN person ni kan??... urmmm~ d other person yg aku annoy tuh… laaa kaitan nye… si-B… kenape??.. well.. let’s begin!!!


Duluuuuuuuuuuu~ aku respect minah B ni.. bcoz she is very COOL!! Damn coolest gurl ever aahhh~~ pergh! Giler tinggi darjat dier dimater aku… siriusss!! Muke dier mmg sker wat statement “g mampos dgn korg sumer~ pedehaL jah?”… hah! Camtu rr reaksi muker dier plus attitude dier skali… tp tu mase aku kt KL laaa… pastu further study kt JOHO plak.. dier pown further study skali… bilik pown xbrape nk jawoh kn??... until one day… aku berchit-chat ngan dier… sbb aku nk coolness of me betambah cool dgn ade input dr dier…(BAPAK LAAAA PERASAN WOIII!!!! Agak2 laaaa bibah oi~~ )… wakakak~.. at 1st… mmg ah~ sronok dowh chit-chat ngan minah ni… sbb rase mcm DEWA PUTEH shiYaLLL~~… feeling so dem-kuLLL~ betahan laaa begaul mesra nk dkt 6 bln gituuu~ tiap2 mlm mawu lepak bilek gua laaaa kn??~ bilik aku bley category WANTED gark laaa… ramai membershipnye~ wakakaka…


Cukop stawon… aku terperasan 1 benda kt minah yg kunun2 coolest abes nih… minah ni SHUTDOWN person laaaa…~~~ before that, shutdown ni maksudnye PADAM atau TERpadam dgn secara xsengaja… lebeyh kuang laaa kan??(kut salah… nk betoL kn… siler lerrr… no terms will be issue!) knpkah aku kater minah ni SHUTDOWN?... sbb ITS ALL ABOUT HER!!!(klau untuk kater ganti aku, its all about YOU! YOU! YOU! YOU!~~ mcm lagu Auburn tuh plak!)~ ahahahah… demit gurL? Y u hav to be that way babes!...


No wonder laaaa dier so damn coolest than other gurl~~ don’t giv a damn bout anything else… sbb dier shutdown person!! Apehal dier nk kesah~~ dier tawu everything sumer bout her!!! Org laen xde space dlm memory card dier~~ tarrraaaaaa!!! That its!!!...

Yg aku perasan laaa… klau kte story… kte xbley be talking to long, because she have to say sumthing tooo~ she must hav da samer story tooo~ she must hav been in da same experience toooo~~~ giler! Mencabar betoL laaaa perangai kaw minah!!!~… siriusss!!! Aku tatahan!!! Hak-alaaahhh.. ckp tanak kalaH… tp br nk ajak merayau… meronggeng ker… “jap eh?... aku kene call bapak haku dulu ah”.. “bapak aku xkasi r kuar mlm2 ni”… “bapak aku xkasi rr g utan… g sungai.. g jusco”.. BAPAK LAAAAAAAAAAAA bapak kaw minah!!! Dahtu citer ko yg mcm kamos experience nye tuh dr maner dtg bai??~ ngan BAPAK kaw laaa?? Eeff la woiiii~~~ sbnr nye ko maner boleyh org laen lebeyh dr ko kn??... sumer ko musti ade xbyk pown siket… bull-shit!.. ko akan byk kn jugak kuantiti nye!!! Demittt rrr~~

cmni laaaa muke si-B tuuu~~ ahaha... lost in transition.. kehkehkeh~
Giler annoying woiii~~~ ko klau xde mende nk story… xde mende nk declaire diri tu super duper experience… takpayoh lerrrr!!! Bangkai giler… mcm ape jer perangai… minah tuh paling elergik… klau dlm ramai2 tgh borak2 gelak2 belawak2 nih… tp dier xley interrupt ke.. masok daun ke.. mencelah ke haper kan??... dier muler laaaa SHUTDOWN!... buat muker(huh! I dun giv a damn la korg ckp ape nih~)… hah! Cenggitu laaa… klau boley, let her do aLL da lawaking, do da talking… n do da shitchitchat… kn? Kn?... that’s why laaaa selamer kini aku nmpak dier coolest giler.. sbnrnye dier xpandai begaul.. n olwes SHUTDOWN! Aku tertipu rrr~~… tp ade gak minah laen yg aku budget COOL… n mmg COOL pown!!!(until now!)… kerana kekerapan SHUTDOWN attitude dier… bt aku JELAK, MUAK, FED-UP… naek tawon.. aku blah jer… no chit-chat like olwes… tp still betegur laaa cume xlepak rr… bilik aku pown semenjak duk single bukan BILIK PANAS lg~ wakakaka…buat hal memaseng rrr kn??...


Ade gark membe aku yg mat2 len komen… “minah tuh mesti cpt bosan klau aku ckp”… mang-ai?? Smpi mamat2 laen ni pown prasan… pergh!!! Bukan salah aku rrr~~ sumer org pown prasan laaa woiii!!! Ko hingat ko best ke wat cmtu?? Sekali dua bley laaa… slalu sangat… siler blah laaaa woi!!! Berambos!!~~~.. emosss plak aku!!! Mmg rrr!!! Ganggu idop aku minah ni… samer laaa dgn si-A tuhhh~… 2 x 5 dgn 5 x100.. mmg aku paling JELAK!!! Fuhhhh~~ dugaan jaaa tuh!...


That’s it… SHUTDOWN PERSON story!!! Tolong eh? Jgn jadik gitu… orang laen tuh nk gak story mory.. bukan KAWWW jer yg nk becakap!!! Bkn KAWW jer yg ade memory ke pengalaman ker kn??


“CAMPAK LOMBONG NAK???!!!!”… demmm~


Kaki.rayau.giler.emosi.ini.bulaN

Monday, February 7, 2011

. February . raYau .

dah masok february dah ni hah!!! da masok 8 hrbln pown!!! research aku ape citer?? citer hantu... hantu ape? hantu kak limah balik rumah!!!~~~ wakakakaka... xbley blah betoL citer ni laaaa~~ suker aku!!!.. aduhhh!!! benci betoL laaaa biler teringat tang RESEARCH ni laaaaa hai~~ aduhaiiiii... delima laaaaaaaaaaaa~~

owh!just wanna say HEPPY FEBRUARY PEOPLE!!! aku tawu ramai yg xsaba nk sambut valentine... tp wa sbg kaki rayau... wa x sambut... tp wa merayau pade date itu!!! yg penting 15hrbln tuh... MAULIDUR RASUL!!! kuang3~~~ yg wajib jer!! yg xwajib jgn buat... rugi... xmasok pekse soklan kubo tuuu... agaaggaga~... so selamat beramal~~ dasyat!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...